Tom Bowen Therapie 101

Wat is Tom Bowen Therapie 101

Tom Bowen Therapie 101  ook wel TBT101 genoemd is een fascie-techniek. De fascie/bindweefsel ontspant waardoor er ook ontspanning verder in het lichaam ontstaat. Het bindweefsel heeft namelijk een fijnmazig netwerk door het hele lichaam. Dus door deze blokkades in de facie weg te nemen kan het hele lichaam beter functioneren. Deze praktische behandeling is ontstaan uit de Bowen Therapie. Het zijn meestal zachte rolbewegingen met de vingers en duimen over specifieke punten op de huid. Door deze specifieke punten te behandelen werkt het, als een steentje plonsend in het water, al golvend door naar de rest van het lichaam.

Voor wie is TBT101 geschikt?

De TBT101 is geschikt voor iedereen, omdat deze methode uitstekend kan bijdragen tot gezond blijven. In het bijzonder bij mensen die geen stevige behandelingen willen, zoals klassieke massage, chiropractie of triggerpointmethoden. Deze methode is ook ondersteunend bij chronische klachten door ziekte of na ongevallen. Zo heb ik bijvoorbeeld zeer positieve reacties ervaren bij mensen die last hebben van fybromyalgie. De krampende pijnen verminderde sterk en men kreeg weer energie. Zo ook bij mensen waarbij de energiehuishouding verstoord is waarbij het bovenlichaam heel warm is en het onderlichaam koud. “Het stroomt niet goed door”, zegt men dan. Na een behandeling voelen ze zich weer één geheel.

 

Hoe ziet een TBT101 behandeling eruit

De cliënt ligt op de tafel afgedekt met handdoeken of een laken. De rollende bewegingen van de vingers of de duimen vinden rechtstreeks op de huid plaats. Daarna wordt de huid weer afgedekt met de handdoeken. Tussen iedere greep zit een tussenpoze om het lichaam te tijd te geven te ontspannen; het golvende effect. De behandeling duurt ongeveer 30-45 minuten.
Een behandeling met TBT101 heeft direct resultaat. Maar voor een optimaal blijvend resultaat is het wel van belang dat de eerste drie behandelingen kort achter elkaar plaats vinden en tussenpozen van 5 tot 7 dagen. Er moet iets in gang gezet worden. Daarna is het afhankelijk van de klacht of er nog verdere behandelingen nodig zijn.

Tom Bowen Therapie 101

Hoe is de TBT101 ontstaan?

TBT101 is een interpretatie van Ross Emmett van Bowen therapie en wordt al decenia in Australië en later in andere landen toegepast. Ross Emmett heeft deze TBT101 techniek samengesteld, waarin hij de essentie van Bowen helder en eenvoudig heeft uitgekristalliseerd om de mensen weer in balans te brengen.
“Let the jewel shine without the wrap around it.” Dit is een mooi citaat van hem.

Wie is Ross Emmett?

Ross Emmett is de ontwikkelaar van Emmett Techniek en voormalig senior Bowen Instructeur van Bowtech Australia. Met meer dan 30 jaar ervaring als massagetherapeut doceert hij sinds 1983 massage, Bowen techniek en Emmett techniek in vele landen. Ik heb het geluk gehad om ook verschillende cursussen bij hem te mogen volgen.